måndag 7 maj 2012

Jungfruturen

Under den helgen som passerade så hade Evalds MTB demodagar på Kinnekulle. Det var många cyklister som tog tillfälle att prova cyklar under dessa dagar vilket var kul. Tyvärr så var det lite hårda vindar på lördagen och även någon regnskur men allt flöt :) på bra ändå. För egen del blev det inget cyklat men det finns ju många andra dagar att gör det på...

Till söndagens runda runt berget var det inte lika många som dök upp. Solen sken från en klarblå himmel och det var inte speciellt mycket vind så det borde inte varit vädret som avskräckte. Visst, det var inte högsommarvärme men tillräckligt varmt för att cykla i kortbyxor. Dagen till ära så var det dags för premiärturen på tävlingshojen, Specialized S-WORKS Epic 29:er. Att berätta att det är en helt fantastisk hoj känns lite överflödigt, prova själva får ni se! Har det hänt något med hojen sedan ifjol? Fram sitter det en Rock Shox SID med Brain i stället för en Reba som ifjol. Man har gjort om Brainen en aning, dels sitter justeringen till Brainen på samma ställe som lock-outen brukar. Det innebär att man kan justera Brainfunktionen under färd. Funktionsmässigt så upplever jag att skillnanden/övergången mellan öppen/låst gaffel sker bättre. Övergången är inget man tänker på när man cyklar utan gaffeln bara funger som man vill.
Bakdämparen har även den fått sig en genomgång av teknikerna. Dels är det en ny ytbehandling på dämparen men man har även jobbat med funktionen en aning. Det som slog mig först är att det är lite hårdare satt mot ifjol. Det krävs lite större "slag" för att den ska öppna om man har den likadant inställd. Vill man ha den lite mer komfortabel så öppnar man bara Brainen något klick så är den mer förlåtande. Personligen har jag öppnat Brainen 1-2 klick mer än i fjol. Brainen har alltså fått lite bredare register vilket är bra.
Nu är det inte nog med detta! Man har även lyckats att få bort den karakteristiska "Epic-känslan". På tidigare årsmodeller så han man kunnat känna när Brainen öppnar. Det är lite svårt att beskriva men de som har provat vet vad jag pratar om. På årets hoj fanns det inte en chans att känna övergången mellan låst och öppen dämpare!!! Givetvis känner man att dämparen jobbar men just övergången mellan stängd och öppen Brain går inte att känna längre.
Specialized har gjort sin redan mycket fina dämpning ännu bättre. Hoppas att dagen går fort så jag får hoppa upp på Epicen snart igen! Jobbet inkräktar för mycket på min fritid....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar